Planetary Model™

Verktyget för kvalitetssäkrad hållbarhetsdata.

Planetary Model™​

Hållbarhetsdata som håller​

Vetenskapligt baserad data redo att användas direkt till din hållbarhetsrapportering och kommunikation.

CSRD

Green Claims

Planetary Model™ en material- och viktbaserad metod för beräkning av miljöpåverkan från produkter och ger er insyn i era utsläpp inom scope 3 och besparingar inom scope 4.

Verktyget kan integreras med era befintliga system och säkerställer tillgång till korrekt och rättvis hållbarhetsdata.

PRODUKTSPECIFIKT

Modellen kombinerar produktspecifik data och materialrecept för en stor bredd av produkter. Detta ger en uppskattning av påverkan för varje specifik produkt vid produktion och hantering.

DYNAMISKT

Planetary Model™ är byggd för att vara dynamisk, vilket innebär att i takt med att fler produkter läggs till, desto bättre och mer produktspecifk data kommer modellen att kunna leverera.

VETENSKAPLIGT BASERAT

Planetary Model™ är designad enligt ISO-standarden 14040 och använder EcoInvent som bas för den miljöpåverkan som redovisas för respektive produkt.

Vill du ha kvalitetssäkrad hållbarhetsdata?

Vill du kunna beräkna, utvärdera och rapportera om dina produkters negativa miljöpåverkan (scope 3)? Eller vill du se effekterna av dina miljöbesparingar och positiva insatser (scope 4)? 

Hör av dig till någon av våra hållbarhetsexperter!

Andreas Anderholm Pedersen

Andreas Anderholm Pedersen

Kundansvarig Planetary Model

andreas.anderholm@godsinlosen.se

Kim Ottosson

Våra EGNA impact rapporter

Varje kvartal sammanställer vi Impact rapporter som visar hur vår verksamhet påverkar omvärlden positvt. I rapporterna kan du läsa mer om de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med återbruk och hur mycket negativa miljöeffekter vi undviker när vi förlänger livet på produkter. Planetary Model™ in action.

Vill du att vi ska göra samma för ditt företag? Hör av dig!

En produkts sanna värde

Hur många träd behöver vi plantera för att ersätta utsläppen från produktionen av en ny mobiltelefon? Hur många kan släcka törsten med det vatten som använts eller gjorts odrickbart i samband med produktionen?

Planetary Model™ ger er en tydlig bild av hur era produkter påverkar omvärlden. Utöver klimatutsläpp kan vi även visa hur mycket vattenbesparing eller avfall som ni undviker genom att återbruka en produkt istället för att ersätta den med en ny.

Allt sammanställs med ett Planetary Point, ett sammanvägt värde för ekosystempåverkan. Modellen kan appliceras direkt in i andra system och utgå från redan existerande data.

EU-direktivet ”Green Claims” syftar till att motverka ”greenwashing” och säkerställa att miljöpåståenden som görs av företag är korrekta, transparenta och verifierbara. Direktivet innebär att företag inom handeln som kommunicerar sitt hållbarhetsvärde måste följa striktare regler för att bevisa sina påståenden om miljövänlighet.

Direktivet innebär bland annat:

  • Strikta verifieringskrav: Företag måste kunna styrka alla miljöpåståenden med vetenskapliga bevis och dokumentation. Påståenden som ”klimatsmart” eller ”miljövänlig” måste baseras på verifierbara och jämförbara data.
  • Förbud mot vaga påståenden: Vaga och allmänna miljöpåståenden, som ”grön” eller ”hållbar”, är förbjudna om de inte specificeras tydligt. Företagen måste klargöra exakt vad deras påstående innebär och på vilken grund det baseras.
  • Standardisering av miljöpåståenden: Direktivet främjar en harmonisering av miljöpåståenden inom EU, vilket innebär att samma standarder gäller i alla medlemsstater. Detta underlättar för konsumenter att jämföra produkter på ett rättvist sätt.
  • Tredjepartsgranskning: Företag kan behöva låta en oberoende tredjepart granska och godkänna deras miljöpåståenden för att säkerställa att de uppfyller kraven. Detta ger konsumenterna större förtroende för att påståendena är trovärdiga.
  • Konsekvenser vid överträdelse: Företag som bryter mot direktivet kan stå inför betydande böter och andra sanktioner. Detta innebär att företag inom handeln måste vara extra noggranna med hur de kommunicerar sitt hållbarhetsvärde för att undvika rättsliga påföljder.

Läs mer hos EU-kommissionen

EU’s rapporteringsdirektiv, CSRD, medför att företag förväntas påvisa verksamhetens positiva och negativa påverkan på miljön. Det är obligatoriskt för stora företag att rapportera både påverkan från sin kärnverksamhet men också i deras värdekedja. Detta medför att det finns en förväntan på att företagen har koll på sin påverkan och är intresserade av att påverka den.

För att uppfylla CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och andra kommande direktiv, kommer företag att behöva rapportera detaljerad information om sina produkter och försäljning i linje med de standarder som specificeras under ESRS (European Sustainability Reporting Standards).  

Specifika områden att rapportera er positiva och negativa påverkan inom är:

  • Klimatförändringar
  • Utsläpp av föroreningar
  • Vatten och marina resurser
  • Biologisk mångfald och ekosystem
  • Resursanvändning och cirkulär ekonomi

Idag är rapportering av klimat och utsläpp av föroreningar obligatoriska. Övriga områden blir obligatoriska om de bedöms som relevanta för företaget genom den så kallade dubbel väsentlighetsanalys. En dubbel väsentlighetsanalys är ett sätt för företag att utvärdera och rapportera de viktigaste hållbarhetsfrågorna som både påverkar företaget självt och dess omgivning.

Rapporteringsskyldighet gäller för företag med mer än 250 anställda och en omsättning på 40 Miljoner Euro samt från 2026 noterade medelstora bolag. Företag som är skyldiga att rapportera måste göra detta i enlighet med ESRS samt genomföra en dubbel väsentlighetsanalys för att identifiera relevanta aspekter inom miljö, socialt ansvar och styrning. Detta medför att många mindre företag som finns i det rapporterade företagets värdekedja kommer få frågan om deras påverkan.

Läs mer hos EU-kommissionen

“GIAB går i bräschen för tillförlitlig icke-finansiell data”

Karin Stenmar, f.d. Hållbarhetschef Folksamgruppen

“Den hållbarhetsrapportering GIAB levererar till oss visar hur framsynta GIAB är inom icke-finansiell rapportering. När lagstiftningen kräver av oss att kommande år både rapportera och få våra rapporter granskade är den robusta data som GIAB tillhandahåller redan nu en viktig del”

Fot- och handavtryck

Hållbara affärer är mer än att bara veta en produkts fotavtryck eller att sälja second hand. Det som gör Planetary Model™ unik är att den tar hänsyn till samhällsvärdet av förlängd användning av en produkt och inte antar att en återbrukad produkt alltid ersätter hela värdet av en ny produkt.

Planetary Model™ gör det möjligt att se en produkts fot- och handavtryck. Fotavtryck (scope 3) är de utsläpp som är relaterade till produktionen av produkter. Handavtryck (scope 4) är den positiva effekt som skapas när en produkt repareras eller återförs till marknaden igen genom exempelvis cirkulär handel eller reparation. 

Vid beräkning av handavtryck subtraheras den påverkan som sker i återbruksprocessen utifrån den specifika processen som produkten har gått igenom för att komma tillbaka på marknaden igen.

Lär dig mer med våra webinarier

Play Video about Lansering Planetary Model

LANSERING PLANETARY MODEL

Video från vårt lanseringswebinarie där vi presenterade Planetary Model™. Lyssna på hur verktyget fungerar och vilken information du får av att samarbeta med oss. 

Play Video

HÅLLBARHETSDATA SOM FÖRÄNDRAR HANDELN

Webinarie om hur Planetary Model™ kan användas av dig som jobbar med e-handel. Vi visar hur vi använder det både för vår egen hållbarhetsrapportering men även typen av data vi tar fram för dig som kund.